„Melos“ lietuvišką vokalinį minimalizmą pristatys tarptautinei publikai

„Melos“. Emilijos Vinžanovaitės nuotr.

„Melos“ lietuvišką vokalinį minimalizmą pristatys tarptautinei publikai

Eksperimentams, įvairiems žanrams ir kontekstams atviras Naujosios vokalinės muzikos ansamblis „Melos“ šį savaitgalį koncertuos viename įdomiausių ir populiariausių Latvijos festivalių. Spalio 17 d. kolektyvas dainuos Durbės miestelyje, kur vyks muzikos, meno ir vietinės virtuvės festivalis ZEMLIKA. Vietinio žavesio ir tolimos egzotikos apsuptyje „Melos“ pirmą kartą pristatys lietuvių vokalinę minimalistinę muziką užsienio klausytojams.

Festivalis ZEMLIKA sujungia gyvus vietos ir užsienio atlikėjų pasirodymus, įvairių meno šakų dirbtuves, seminarus, atviras paskaitas, filmų peržiūras, teatro pasirodymus ir vietinį maistą, kurį ruošia festivalio restoranas. ZEMLIKA Latvijoje įsitvirtino kaip vienas įdomiausių ir populiariausių festivalių, kuriame pristatomi žymiausi šalies menininkai ir kruopščiai atrinkti užsienio dalyviai. Šiemet festivalyje dalyvaus svečiai iš JAV, Kanados, Zimbabvės, Nigerijos, Jungtinės Karalystės, Islandijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos.

Platų meno praktikų spektrą pristatančiame festivalyje ZEMLIKA „Melos“ atliks programą „Minimal Voices“. Ši programa skamba debiutiniame kolektyvo albume, vasarą pristatytame Vilniuje, Druskininkuose ir Raseiniuose. „Minimal Voices“ – tai „muzika lygiems balsams ir minimaliems laikams“, kaip įvardino muzikos apžvalgininkė Kotryna Lukšytė. Programoje skamba minimalistinė, redukuota muzika, kurią parašė išskirtinė Lietuvos minimalizmo figūra, kompozitorius Rytis Mažulis ir jaunosios kartos kūrėjai Agnė Mažulienė, Karolina Kapustaitė ir Dominykas Digimas. Beje, visi jie – R. Mažulio mokiniai, todėl nenuostabu, jog „Minimal Voices“ užkoduota subtiliai jaučiama vienovė.

Iniciatyvus ir ambicingas kolektyvas „Melos“ specialiai savo albumui užsakė didžiąją dalį jame skambančių kūrinių. Programa „Minimal Voices“ – tai žvilgsnis į vokalinę lietuvių minimalistinę muziką, kurios produkcija ir atlikimas yra reti. Ansamblis tiek šiuo, tiek daugybe kitų savo sumanymų siekia naująją vokalinę muziką pateikti netikėtose erdvėse ir kontekstuose. 2016 m. susibūrusios merginos bendradarbiauja su įvairių sričių menininkais ir inicijuoja kūrybinius projektus. Vienas šviežiausių įvykių – rugsėjo mėnesį galerijoje „Atletika“ „Melos“ dalyvavo Arturo Bumšteino ir Gičio Bertulio garso instaliacijoje „Medica (Melos)“. Atlikėjos yra įgyvendinusios meninius sumanymus su choreografe Giedre Jankauskiene, režisiere Saule Degutyte, saksofonininkais–improvizatoriais „Katarsis4“, Simonu Šipavičiumi. Taip pat bendradarbiavo su kompozitoriais Nathanu Jamesu Deardenu (Jungtinė Karalystė), Monika Szpyrka (Lenkija), R. Mažuliu, Arturu Bumšteinu, Rita Mačiliūnaite, Dominyku Digimu ir kt.

„Melos“ debiutinio albumo „Minimal Voices“ programa pirmą kartą užsienyje skambės spalio 17 d. Durbėje (Latvija).

Programoje:
Rytis Mažulis | karalius karolis
Rytis Mažulis | autoportretas
Agnė Mažulienė | tuo taku
Rytis Mažulis | iš kurgi tai žinot galėčiau aš
Karolina Kapustaitė | this is about our body heat
Dominykas Digimas | oscillations
Rytis Mažulis | ramybė

MELOS:
Justina Leinartaitė
Gabrielė Bilevičiūtė
Karolina Macytė
Gabija Adamonytė

Plačiau apie „Melos“ skaitykite ir klausykite čia.

MELOS inf.

Komentarų dar nėra

Post A Comment