Laisvės gynėjams kurta oratorija „13“ primins, kaip tapome laisvi

Ansamblis „Lietuva“. M. Vitėno nuotr.

Laisvės gynėjams kurta oratorija „13“ primins, kaip tapome laisvi

Nors maži, bet ryžtingi, o mūsų stiprybė išaugusi iš istorijos – taip Laisvės gynėjų dieną kviečia minėti ansamblio „Lietuva“ teatralizuota oratorija „13“. Pagal tikrus išgyvenimus specialiai sausio 13-ajai kurtas muzikinis spektaklis įvyks sausio 15 d. Vilniaus senajame teatre. Anksčiau Vilniuje planuotos premjeros dėl pandemijos protrūkio žiūrovai išvysti negalėjo, o šįkart pažiūrėti spektaklio atvyks ir projektui muziką sukūręs, žymus latvių kompozitorius Ēriks Ešenvalds. Ansamblis „Lietuva“ kartu su žinomais kūrėjais ir atlikėjais jautriai perteiks to meto patirtis bei primins tai, kuo mūsų šalis gali didžiuotis.

„Mes pasakojame ne tik tų dienų įvykius – tai kartu vienos šeimos istorija. Pabūkime visi kartu, prisiminkime, kaip ir kodėl tapome laisvi. Pagerbkime kovojusius už laisvę ir didžiuokimės, nes ši teatralizuota oratorija yra apie mūsų tautos vienybę ir drąsą“, – į premjerą kviečia teatralizuotos oratorijos režisierė Leokadija Dabužinskaitė, Prezidentės Dalios Grybauskaitės apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi. Ansamblyje ji režisavo ir pilnas žiūrovų sales sutraukusią baltišką misteriją „Dievai ir žmonės“.

Kazickų šeimos fondo globojamam projektui po metų vėl susivienija beveik šimtas atlikėjų. Solines partijas atliks aktorius Vladas Bagdonas, operos solistė Jovita Vaškevičiūtė, atlikėjai Rasa Serra, Osvaldas Petraška, Saulius Vasiliauskis, jauniausi projekto solistai Teodoras Lipčius ir Gabrielė Butkaliuk. Įspūdingą mastą kartu su valstybiniu ansambliu „Lietuva“ scenoje sukurs valstybinis choras „Vilnius“ bei Vilniaus universiteto kamerinis orkestras.

Atvyks ir žymus kompozitorius

Į Vilniaus premjerą specialiai iš Rygos ketina atvykti kompozitorius Ēriks Ešenvalds. Jis kaskart prisimena, kaip jautėsi kurdamas muziką teatralizuotai oratorijai „13“ ir kaip to meto įvykius išgyveno savo šalyje. Kaip žinia, tai, kas vyko Lietuvoje 1991 m. sausio 13-ąją, Latvijoje pasikartojo lygiai po savaitės – sausio 20-ąją.

„Tai mūsų istorija, mes visi ją patyrėme. Kūrėme taip, kaip jautėme, kaip matėme savo akimis. Prisimenu tas tamsias dienas Lietuvoje, ir panašias kovas Latvijoje po savaitės. Buvau dar tik paauglys. Jei tik būčiau vyresnis, būčiau prisijungęs prie tų drąsių savo gimtojo miesto Priekulės vyrų, kurie nusprendė vykti į Rygą ir dalyvauti barikadose, kartu su jais ginčiau mūsų jauną laisvę. Tąkart šviesa buvo stipresnė už tamsą, o šiandien džiaugiuosi, galėdamas tą patirtį perteikti muzika bei bendradarbiauti su ansambliu „Lietuva“, kitais puikiais atlikėjais ir kūrėjais. Artima lietuvių ir latvių bendrystė suteikia didžiulę prasmę bendrai mūsų istorijai. Džiaugiuosi, jog oratorija vėl įvyks“, – premjeros Vilniuje laukia Ē. Ešenvalds.

Ē. Ešenvalds yra tris kartus laimėjęs Latvijos didžiosios muzikos premiją, pelnęs tarptautinį pripažinimą, o jo kūrinius atlieka tokie pasaulio kolektyvai kaip Bostono, Birmingemo simfoniniai orkestrai, amerikiečių chorai ir kiti.

„Mes turime išskirtinę, mums visiems svarbią datą. Nors jaunoji karta ją žino, visgi tenka pripažinti, kad tiek aš, kaip jaunas dirigentas, tiek šių laikų karta neišgyvenome taip stipriai, kaip patyrė mūsų tėvai ir seneliai. Todėl galvoju, kad būtent tokia meno forma, tokia muzikinio spektaklio „13“ išraiška pritrauks skirtingo amžiaus žiūrovą bei kvies susitelkti, pažinti mūsų šalies istoriją ir toliau ją prisiminti“, – projekto svarba neabejoja ir ansamblio „Lietuva“ vyr. dirigentas Egidijus Kaveckas.

Istorija vaiko akimis

1991-ųjų sausio įvykius oratorija atkuria per šeimos patirtį, o pasakojimą vaiko akimis sustiprins spektaklyje debiutuosiantis Teodoras Lipčius, išgarsėjęs kituose muzikiniuose projektuose.

„Teodoras labai laukė, repetavo partijas, tačiau dėl ligos taip ir nesudalyvavo pačioje premjeroje. Mačiau, kaip jautė tuštumą, vis klausdavo – o kada bus? Apsidžiaugė sužinojęs, kad projektas sugrįžta. Džiaugiuosi, kad Teodorui tenka tokia garbė ir atsakomybė reprezentuoti vaiko akimis. Aš pats tų įvykių metu buvau panašiai sūnaus amžiaus. Tą vienybę prisimenu vaiko pojūčiais, ir kaip naktį tėvai mane saugojo. Todėl tikiu, kad per tokias oratorijas mūsų vaikai gali dar giliau pajausti mūsų istoriją“, – pasakoja berniuko tėtis Saulius Lipčius.

Kartu su Teodoru pasirodys ir antroji solistė, taip pat muzikiniuose projektuose sužibėjusi Gabrielė Butkaliuk. Mergaitė teatralizuotoje oratorijoje dalyvauja nebe pirmą kartą.

„Peržiūrėjome daug vaizdo įrašų, kinų, kitos medžiagos tam, kad geriau suprastų oratorijos esmę. Solistai, ansamblio kolektyvas Gabrielę priėmė itin šiltai. Ji net juokėsi, kad dabar turės daugiau mamų ir tėčių. Ir po premjeros dar kartą įsitikino, kad repeticijos, darbas buvo labai prasmingas, nes sužadino žmonėms prisiminimus ir sukėlė patriotiškas emocijas. Ar gali būti man, kaip mamai, vertingesnė patirtis už „Lietuvos“ ansamblio suteiktą pasitikėjimą per dukrą parteikti pilietiškas vertybes, didvyrišką pasiaukojimą, viltingą laukimą, pagarbą savo šalies istorijai ir kultūrai? Manau, kad ne“, – teigia Gabrielės mama Aurelija Čižauskaitė-Butkaliuk.

Jautri šeimos patirtis

Artimas ryšys su jaunaisiais projekto solistais labiausiai paveikė operos mecosopraną Jovitą Vaškevičiūtę. Jos įkūnijamas motinos vaidmuo leido suprasti, kaip jautriai ir su baime to meto įvykius išgyveno vaikus auginančios šeimos.

„Kai į tave pakėlę akis dainuoja vaikučiai, kai sako: „apkabinki, mama, nepaleisk“, tai labai liečia. Ir kuomet choras, orkestras tą istoriją išdainuoja, kaip žmonės savo kūnu pasiaukodami išstovėjo… Kaip dabar atsimenu, tąkart, būdami dar paaugliai, patyrėme siaubą, baisų sąmyšį. Svarbu apie tai kalbėti ir nepamiršti.“

Jovita prisimena 2022 m. įvykusią premjerą ir kūrybinį spektaklio procesą, kuris net patyrusį atlikėją veikia emociškai stipriai.
„Neslėpsiu, eigoje ir ašarų nesulaikiau, negalėjau dainuoti – turėjau save suvaldyti. Kažkas gal sakytų, kad tai neprofesionalu, bet manau, kad žmogus, turintis dūšią, negali į tai nereaguoti. Nepaisant to, sveikinu ir džiaugiuosi, kad ansamblis „Lietuva“ pastatė tokį veikalą. Esu be galo dėkinga vadovams, visam kolektyvui, kad jie mane kviečia, tai didelė dovana. Jie išmano savo darbą, tai daro iš visos širdies“, – pasakoja J. Vaškevičiūtė, kitoje ansamblio programoje įkūnijusi Mažvydo žmoną Benigną.

Teatralizuotai oratorijai „13“ libretą parašė Arnas Ališauskas, muzikos kompozitorius – Ē. Ešenvalds, scenografas – Gintaras Makarevičius, kostiumų dailininkė – Olga Filatova-Kontrimienė. Choreografiją kūrė L. Dabužinskaitė ir ansamblio „Lietuva“ vyr. baletmeisterė Aušra Krasauskaitė. Projekcijų dailininkas – Vaclovas Nevčesauskas, šviesų dailininkas – Darius Malinauskas.

Oratorija „13“ bus rodoma sausio 15 d. Vilniaus senajame teatre ir sausio 13-ąją Klaipėdoje, Žvejų rūmuose.

Ansamblio „Lietuva“ inf.

Komentarų dar nėra

Post A Comment