Vilniaus festivalyje pristatomas Žibuoklės Martinaitytės muzikos albumas „Ex Tenebris Lux“

„Ex Tenebris Lux“ įrašai, Žibuoklė Martinaitytė. D. Matvejevo nuotr.

Vilniaus festivalyje pristatomas Žibuoklės Martinaitytės muzikos albumas „Ex Tenebris Lux“

Birželį tarptautinė įrašų kompanija „Ondine“ išleido kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės muzikos albumą „Ex Tenebris Lux“. Tai antrasis kompozitorės CD, jis įrašytas leidyklai „Ondine“ bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaline filharmonija. Būtent čia birželio 19 d. vyksiančiame Vilniaus festivalio koncerte „Premjeros laukimas“ skambės Lietuvos kamerinio orkestro atliekamas, 2021 m. festivalio užsakymu Ž. Martinaitytės parašytas kūrinys „Ex Tenebris Lux“, tapęs naujojo CD akstinu. Prieš koncertą bus surengtos simbolinės CD sutiktuvės.

„Stulbinantis!“ – taip apie „Ex Tenebris Lux“ atsiliepė kanadiečių recenzentas, leidinio „The Whole Note“ redaktorius Davidas Oldas. O žymus radijo laidų vedėjas niujorkietis Johnas Schaeferis apie „Ex Tenebris Lux“ rašė: „Klausykitės kosminės, metafizinės muzikos, žaidžiančios su šviesa ir šešėliais…“ Taigi, stulbinančio kūrinio kviečiama dar kartą gyvai klausytis Vilniaus festivalyje arba, įsigijus naująjį Ž. Martinaitytės kūrinių CD, mėgautis nepriekaištingu muzikos įrašu.

Pirmasis Ž. Martinaitytės orkestrinės muzikos CD „Saudade“ (2021), įrašytas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojant Giedrei Šlekytei, susilaukė didžiulio tarptautinio dėmesio. Šis diskas buvo gausiai recenzuojamas prestižiniuose leidiniuose, kaip antai „Gramophone Magazine“, „BBC Music Magazine“, „New York Times“, „San Francisco Classical Voice“, „Limelight Magazine“, „Stereophile Magazine“, „Klassik Heute“ ir kt. Albumas „Saudade“ pateko į geriausių JAV klasikinės muzikos albumų dešimtuką, kurį sudarė įtakingas Amerikos NPR radijas, o muzikos žurnalas „The Absolute Sound“ įvardijo jį vienu geriausių 2021-ųjų klasikos albumų. 2021 m. jis atsidūrė ir „The New York Times“ savaitgalio rekomendacijų penketuke. Būtent šis albumas ir jo sėkmė lėmė, kad Niujorko filharmonijos orkestras įtraukė kūrinį „Saudade“ į savo koncertinį sezoną ir atliko jį vasario mėn. Niujorke.

Antrajame albume įrašytos trys 2019–2021 metais sukurtos Ž. Martinaitytės kompozicijos: „Nunc fluens. Nunc stansׅ“ (2020) perkusijai ir styginių orkestrui, „Ex Tenebris Lux“ (2021) styginių orkestrui, sukurta Vilniaus festivalio užsakymu, ir „Sielunmaisema“ (2019) violončelei ir styginių orkestrui, sukurta Klaipėdos festivalio „Permainų muzika“ užsakymu.

CD „Ex Tenebris Lux“ skambančią muziką su Lietuvos kameriniu orkestru įrašė dirigentas Karolis Variakojis (tai pirmasis K. Variakojo CD orkestro dirigento amplua!), violončelininkas Rokas Vaitkevičius (tai pirmasis jo, kaip solisto, CD), perkusininkas Pavelas Giunteris. Įrašų garso kokybe galima neabejoti, mat bendradarbiauta su „Grammy“ nominuotais garso režisieriais Viliumi ir Aleksandra Kerais bei „Baltic Mobile Recordings“. Įrašų kokybę pastebėjo ir ne kartą pagyrė recenzentai, aprašę ankstesnį Martinaitytės CD „Saudade“, taip pat įrašytą su šiais garso režisieriais.

CD „Ex Tenebris Lux“ pristatymas, dalyvaujant kompozitorei Žibuoklei Martinaitytei ir atlikėjams Pavelui Giunteriui bei Rokui Vaitkevičiui, vyks birželio 19 d., sekmadienį, 17.30 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Svetainėje (greta bilietų kasos, įėjimas iš Aušros Vartų gatvės pusės). Renginį moderuos muzikologė Laimutė Ligeikaitė. Maloniai kviečiame!

VF inf.

Komentarų dar nėra

Post A Comment