Pikniku prekybos centre kvartetas „Chordos“ pradėjo švęsti 25 metų jubiliejų

Styginių kvartetas „Chordos“. Mariaus Morkevičiaus nuotr.

Pikniku prekybos centre kvartetas „Chordos“ pradėjo švęsti 25 metų jubiliejų

Styginių kvartetas „Chordos“, šiemet švenčiantis 25 metų sukaktį, trečiadienio popietę vilniečiams ir miesto svečiams paruošė netikėtą dovaną. Prekybos centre „G9“ besilankantys miestiečiai buvo maloniai nustebinti, kai atėję apsipirkti staiga atsidūrė „aukštuomenės“ piknike.

Elegantiškas padavėjas baltomis pirštinėmis, siūlantis taurę gaivinančio gėrimo nuo sidabrinio padėklo, žalia veja, puošnios kolonos, gyvos gėlės ir šiuolaikinė muzika. Tokiu netikėtu performansu nustebino styginių kvartetas „Chordos“. Sustoję praeiviai galėjo išgirsti kompozitorių Michailo Nymano ir Artūro Navako kūrinių.

Kaip teigia vienas iš „Chordos“ įkūrėjų, altistas Robertas Bliškevičius, pasirodymu atlikėjai norėjo ironiškai pažvelgti į mitą, kad šiuolaikinė, ypač styginių kvarteto, muzika yra skirta tik siaurai visuomenės daliai: „Muzika yra muzika. Nepriklausomai nuo žanro ar formos, kūrinys arba pasiekia savo klausytoją, arba ne. Šiuolaikinė muzika yra tokia įvairi, kad kiekvienas gali atrasti tai, kas jį ar ją sužavėtų“.

Tokia styginių kvarteto dovana miestiečiams neliko neįvertinta. „Labai graži muzika. Atrodė, kad muzikantams pradėjus groti visi sustingo. Sustojo tikrai daug žmonių – ir jaunų, ir vyresnio amžiaus. Labai puikus sprendimas“, – įspūdžiais po netikėto koncerto dalijosi klausytojas Mantrimas.

Kasdienėje aplinkoje surengę pasirodymą, atlikėjai kartu pristatė ir jubiliejinę programą „Pre/pozìcijos“. Švęsdami apvalią 25 metų sukaktį, „Chordos“ šiais metais pakvies į tris išskirtinius muzikinius renginius.

„Nuo pat mūsų kolektyvo susikūrimo pradžios – iškėlėme sau misiją publikai pristatyti ryškiausius ir naujausius lietuvių kompozitorių kūrinius bei supažindinti su XX–XXI a. pasaulio šiuolaikinės muzikos įvairove. Todėl ir jubiliejinė programa tai atspindi: čia susijungia praeito amžiaus muzikos mozaika, šiandienos aktualijos ir procesai bei ateities vizijos“, – pasakoja R. Bliškevičius.

Pirmasis jubiliejinės programos koncertas „Ìš“ įvyks jau birželio 9 d. 20 val. Nacionalinėje dailės galerijoje. Styginių kvartetas atliks Gyorgy Ligeti, Henri Dutilleux, Algirdo Martinaičio, Onutės Narbutaitės bei Vidmanto Bartulio kūrinius. Muzikantai primins, kad mes visi ìš kažkur atėjome: „Mus formavo įvykiai, žmonės, muzika ir esame neišvengiamai susipynę su savuoju ìš ir sava prigimtimi“.

Rugsėjo mėnesį „Chordos“ kartu su menininku Denisu Kolomyckiu pristatys šiandienos procesus reflektuojantį judesio performansą „Tar̃p“ pagal legendinio amerikiečių kompozitoriaus Terry Riley kūrinį „Salomėjos šokiai taikai“. Metų pabaigoje laukia įspūdingas elektroakustinės muzikos koncertas „Lìgi“ naktiniame klube – Europos jaunųjų kompozitorių premjeros styginių kvartetui ir garso sferai.

Laukdami šių išskirtinių įvykių, „Chordos“ klausytojai šiemet turės dar ne vieną galimybę susitikti su atlikėjais įvairiomis progomis – nuo edukacinių renginių iki dokumentinių filmų peržiūrų. Visas naujienas bus galima rasti styginių kvarteto internetiniame puslapyje www.chordosquartet.lt.

Jubiliejinę programą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, kai kuriuos renginius – Vilniaus miesto savivaldybė. „Chordos“ nuolatiniai partneriai – Lietuvos kompozitorių sąjunga ir viešoji įstaiga „Meno genas“.

„Chordos“ inf.

Komentarų dar nėra

Post A Comment