Lukiškių kalėjime 2.0 – pirmasis šiuolaikinės muzikos „Klasteris“

Vokalinis ansamblis „Melos“. Emilijos Vinžanovaitės nuotr.

Lukiškių kalėjime 2.0 – pirmasis šiuolaikinės muzikos „Klasteris“

Lukiškių kalėjimas 2.0 atveria vartus „Klasteriui“ – pirmajam tokiam šiuolaikinės muzikos įvykiui, kurio metu vienoje scenoje pasirodys trys ryškiausi šalies šiuolaikinės muzikos ansambliai: „Melos“, „Twenty Fingers Duo“ ir „Synaesthesis“. Visi trys kolektyvai yra konversijos rezidentai, o rugsėjo 7 d., 19 val., po atviru dangumi jie sujungs jėgas išskirtinei eksperimentinių garsų sesijai, sudarytai vien iš Lietuvos autorių kūrinių.

Naujosios vokalinės muzikos ansamblis „Melos“ atliks programą iš savo debiutinio albumo „Minimal Voices“. Brolio ir sesers Loros ir Arno Kmieliauskų duetas „Twenty Fingers Duo“ pristatys „my____is your____“ smuiko, violončelės ir video interakcijas, kurias palydės kūrinys „please leave your message after the tone“. Vakaro pabaigoje Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ atliks Dominyko Digimo ir Kristijono Dirsės nebylų muzikinį filmą „Why Does This Appear?“. Šis kūrinys Lietuvoje rodomas dar tik antrąjį kartą.

„Šiais metais Lukiškių kalėjimas 2.0 „Melos“ tapo pirmaisiais namais – čia įsikūrėme studiją, kurioje jau nuo pavasario verda gyvenimas. Klasteris – tai neeilinis reiškinys, kuriame trys ryškūs kolektyvai vienoje scenoje pristatys save ne tik kaip atlikėjus, bet ir atstovaus šiuolaikinę akademinę muziką. Mūsų tikslas – pristatyti ją platesnei auditorijai ir uždegti smalsumu pažinti. Tai – pareiškimas, kad šiuolaikinė muzika yra mūsų visų dabarties atspindys. Pristatydamos savo debiutinį albumą „Minimal Voices“, kviesime kiekvieną pažinti ir išgyvenanti momentą, kuriame susijungia dabartis, laikas ir nenutrūkstama tėkmė“, – pasakoja naujosios vokalinės muzikos kolektyvo „Melos“ vadovė Karolina Macytė.

„Lukiškės 2.0 – tai išties fenomenalus reiškinys Lietuvos muzikos istorijoje. Vieni namai po bendru stogu priėmė tokią gausą įvairių muzikos kolektyvų ir kitų meno sričių kūrėjus. Tai įvykis ir šiuolaikinės muzikos laukui, nes čia kuriasi gan plati ir įvairialypė šios krypties atlikėjų ir kūrėjų bendruomenė. Rugsėjo 7 d. laukia didelė šventė šiuolaikinės muzikos mylėtojams, nes per vieną vakarą ant tos pačios scenos užlips ryškiausi Lietuvos jaunosios kartos šiuolaikinės muzikos atlikėjai, kurie pristatys subalansuotą trijų valandų miksą. Įdomu, kur ateityje mus nuves ši kelionė? Juk būtent tokio „showcase’o“ forma prieš 30 metų pradejo veikti šiuo metu viena ryškiausių šiuolaikinės muzikos platformų ir festivalis „Bang on a Can“, – mintimis dalijasi ansamblių „Twenty Fingers Duo“ ir „Synaesthesis“ narys Arnas Kmieliauskas.

„Lukiškių kalėjime vykstanti konversija, suteikusi namus trims ryškiausiems jaunosios kartos šiuolaikinės muzikos ansambliams, atverčia naują lapą Lietuvos ansamblinės muzikos pasaulyje. Tampame mažiau priklausomi nuo didžiųjų institucijų, nes saugioje kūrėjų bendruomenėje gauname erdvės eksperimentuoti ir formuoti savo unikalų identitetą. Labai svarbu paminėti, kad šiame „Klasteryje“ skambės vien Lietuvos kompozitorių muzika. Tai labai džiugina, nes patys ansambliai pasirinko būtent tokias programas“, – džiaugiasi „Synaesthesis“ vadovė Marta Finkelštein.

Rugsėjo 7 d., antradienį – pirmasis „Klasteris. Šiuolaikinės muzikos showcase“ Lukiškių kalėjime 2.0. Vartai: 18:00 val. „Melos“: 19:00 val. „Twenty Fingers Duo“: 20:00 val. „Synaesthesis“: 21:00 val. Bilietus platina: bilietai.lt.

Organizatorių inf.

Komentarų dar nėra

Post A Comment