Prasideda XI Tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas

Prasideda XI Tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas

Vienas konkursas veja kitą. Ką tik pasibaigus Tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso finalui, šiandien prasideda ne mažiau įdomus renginys – XI Tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas. Konkurso organizatoriai tęsia praktiką pirmuosius turus organizuoti virtualiai, jie vyks birželio mėnesį, o finalai su publika numatyti rugsėjį.

Kompozitorius ir dirigentas Balys Dvarionas buvo viena ryškiausių XX a. Lietuvos muzikinės kultūros asmenybių. Be savo kūrybinės veiklos jis ypatingą dėmesį skyrė jaunųjų muzikų ugdymui, paskutiniais gyvenimo metais vylėsi aplankyti visas šalies muzikos mokyklas, dalindamasis žiniomis su pedagogais ir įkvėpdamas jaunuosius muzikus. Todėl visai nenuostabu, kad 1974 m. Aldonos Smilgaitės-Dvarionienės, Juliaus Andrejevo ir Aleksandro Jurgeliono inicijuotas jaunųjų pianistų stygininkų konkursas gavo būtent Balio Dvariono vardą.

„Beveik pusę amžiaus besitęsiantis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas laimėjo kovą prieš nelemtą koronavirusą. Šiuo metu autoritetinga vertinimo komisija įdėmiai klauso kiekvieno dalyvio paruoštą kūrinių atlikimą, siekdama išsamiai nustatyti jų meninę ir profesinę vertę. Tai sudėtinga, savitos specifikos reikalaujanti užduotis tiek jauniems artistams, tiek garbiems profesoriams. Galiu išduoti paslaptį, kad jau išgirdome ne vieną ypatingo žėrėjimo talentą. Džiugu, kad konkursą lydi gabuolių atradimo džiaugsmas ir kad tęsiasi lietuviškos muzikos sklaida pasaulyje“, – sako Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, smuikininkų konkurso žiuri pirmininkas Jurgis Dvarionas.

XI Tarptautinio Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkurso dalyviai pagal amžių paskirstyti į A, B ir C grupes. Visų grupių dalyvių pirmojo turo pasirodymus bus galima stebėti birželio 8–11 d. Vėliau konkursą tęs antrasis turas, kurio transliacijos prasidės birželio 17 d.

Pianistų konkurso tarptautinė žiuri: William Fong (Jungtinė Karalystė, pirmininkas), Justas Dvarionas (Lietuva), Grigory Gruzman (Vokietija), Aleksandras Jurgelionis (Lietuva), Pavel Nersessian (Rusija), Paul Rickard-Ford (Australija), Barbara Szczepanska (Vokietija).

Smuikininkų konkurso tarptautinė žiuri: Jurgis Dvarionas (Lietuva, pirmininkas), Antoni Cofalik (Lenkija), Aistė Dvarionaitė (Lietuva–Jungtinė Karalystė), Tatjana Liberova (Rusija), Alexey Mijlin (Rusija), František Novotny (Čekija), Eduard Schmieder (Jungtinės Amerikos Valstijos).

Konkurso pagrindinis rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Konkurso partneriai: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, Balio Dvariono labdaros ir paramos fondas. Konkursą organizuoja Tarptautinis kultūros projektų centras.

Konkurso transliacijų pradžia: birželio 8 d., 12 val. Transliacijos ir informacija – dvarionas.link

Organizatorių inf.

Komentarų dar nėra

Post A Comment