Lietuvos menininkai festivalyje „Gaida“ pristatys naujų bendrų kūrinių premjeras

Justė Janulytė. G. Kropio nuotr.

Lietuvos menininkai festivalyje „Gaida“ pristatys naujų bendrų kūrinių premjeras

Festivalis „Gaida“ šių metų programoje pateikia publikai vieną ypatingą naujovę. Nacionalinėje dailės galerijoje bus įgyvendinta speciali naujų audiovizualinių kūrinių programa, kurioje du projektus pristatys Niujorke gyvenantis vizualiųjų menų kūrėjas Žilvinas Kempinas ir Milane gyvenanti kompozitorė Justė Janulytė. Nacionaline premija įvertinti menininkai parengė bendros kūrybos audiovizualinius kūrinius „SKYCITY“ ir „WAVES“ – festivalyje „Gaida 2019“ įvyks jų pasaulinės premjeros.

Plataus tarptautinio pripažinimo sulaukę menininkai Žilvinas Kempinas ir Justė Janulytė bendradarbiauja pirmą kartą. Tačiau abu turi nemažos patirties kuriant tarpžanrinius, skirtingų meno sričių projektus: Ž. Kempinas karjeros pradžioje yra nemažai dirbęs teatro pastatymuose, su režisieriumi Oskaru Koršunovu (įskaitant net ir operą „Skrajojantis olandas“), o J. Janulytė yra tokių žinomų audiovizualinių kompozicijų autorė, kaip plačiai pasaulyje nuskambėję „Smėlio laikrodžiai“, „Kvėpuojanti muzika“ ir kt.

Naujųjų Ž. Kempino ir J. Janulytės kūrinių „SKYCITY“ ir „WAVES“ įgyvendinimui Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) bus įrengta speciali erdvė. Autoriams bendradarbiaujant su architektais ir vaizdo bei garso inžinieriais kuriama muzikos ir vaizdo simbiozė, pasiūlysianti ypač stiprias vaizdines ir garsines patirtis. „SKYCITY“ – tai kontempliatyvi kelionė skaitmeninėje šviesos ir garsų tėkmėje, provokuojanti platų emocinį diapazoną, nuo įtampos ir nerimo iki meditatyvios rimties ir užsisvajojimų. Čia nėra siekiama griežto garso ir vaizdo sinchronizavimo, o labiau akcentuojama dviejų, tarsi paralelinių, garsinio ir vizualaus pasaulių polifonija su netikėtais ritmo/tempo bei metaforinių poteksčių sutapimais.

„WAVES“, anot autorių, tai siekis sugrįžti prie pamatinių šviesos ir garso kuriamų patirčių. „Persiklodamos šviesos bei garso bangos kuria daugiasluoksnį audiovizualinį spektrą, kuris taip pat leidžia pažvelgti į save ir kitus kaip į skirtingo dažnio ir ilgio bangas: persipinančias ar išsisklaidančias“, – sako Žilvinas Kempinas ir Justė Janulytė.

Kūrinių „SKYCITY“ ir „WAVES“ parodymai vyks NDG pietinėje erdvėje visą festivalio „Gaida 2019“ laikotarpį, nuo spalio 5 iki 19 d., išskyrus pirmadienius. Parodymų laikai skelbiami tinklapyje www.gaida.lt.

Spalio 5-osios vakarą festivalyje įvyks dar vieno audiovizualinio projekto premjera: video menininkas Vaclovas Nevčesauskas ir kompozitorius Vytautas V. Jurgutis sukūrė naują bendros kūrybos darbą „Quantonom“. Autoriai pirmiausia pristatys šio kūrinio gyvą atlikimą koncerte, kuris rengiamas prieš britų elektronikos garsenybės Andy Stott pasirodymą NDG Didžiojoje salėje. O jau nuo kitos dienos „Quantonom“ bus rodomas specialiai įrengtoje NDG Auditorijoje kasdien spalio 6-19 d., išskyrus pirmadienius.

„Quantonom“ yra naujas tęstinio V. Nevčesausko ir V. V. Jurgučio bendradarbiavimo projektas, inicijuotas kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga. Apie šį garso ir vaizdo savybes jungiantį audiovizualinį kūrinį autoriai sako: „Tai novatoriškas multimedijos kūrinys su robotizuotais mechatroniniais objektais. Choreografiškai judėdami erdvėje, objektai reflektuoja ant jų projektuojamus vaizdus – įsivaizduojamą nepažintų dalelių mediją. Šie vaizdiniai, inspiruoti ankstyvųjų kvantinės mechanikos tyrimų, tarsi dulkės nusėda ant švytinčių, judančių taškų erdvėje.“

Ankstesnis V. V. Jurgučio ir V. Nevčesausko projektas „Metroscan“ yra sulaukęs plataus tarptautinio pripažinimo ir didžiulio dėmesio visame pasaulyje bei laikomas vienu sėkmingiausių lietuviškų multimedijos meno kūrinių. „Metroscan“ buvo atliekamas daugelio žemynų festivaliuose ir koncertų salėse, tokiuose kaip „Frischzelle“ Kelne (Vokietija), „Stereolux“ Nante (Prancūzija), „MADATAC“ Madride (Ispanija), „Experimental Intermedia“ Niujorke (JAV), „Osmosis“ Taipėjuje (Taivanas), „WeSA“ Seule (Pietų Korėja), Honkonge, Šendžene (Kinija), Tokijuje, Osakoje (Japonija) ir kt.

Žilvino Kempino ir Justės Janulytės „SKYCITY“ ir „WAVES“ bei Vaclovo Nevčesausko ir Vytauto V. Jurgučio „Quantonom“ premjeros – nuo spalio 5 d. Nacionalinėje dailės galerijoje. Bilietus platina „BILIETAI.LT“. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, festivalio „Gaida“ partneris šiame projekte – Lietuvos dailės muziejaus Nacionalinė dailės galerija ir Lietuvos kompozitorių sąjunga. Visą festivalio programą galima rasti adresu www.gaida.lt.

Organizatorių inf.

Komentarų dar nėra

Post A Comment