Netrukus prasidės 46-oji tarptautinė Baltijos muzikologų konferencija

Richard Taruskin

Netrukus prasidės 46-oji tarptautinė Baltijos muzikologų konferencija

Modernaus valstybingumo šimtmetį švenčiančių Baltijos šalių muzikologai ir kolegos iš kitų kraštų šiomis dienomis Vilniuje diskutuos apie muzikos kritiką. Spalio 23–26 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje rengiama 46-oji tarptautinė Baltijos muzikologų konferencija „Kultūros pokyčiai ir muzikos kritikos diskursas“.

Trijų kaimyninių šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – muzikologai daugiau nei 50 metų puoselėja Baltijos muzikologų konferencijas kaip muzikinių mainų, profesinio solidarumo ir kultūrinio atvirumo erdvę. Jubiliejiniais metais 46-oji tarptautinė Baltijos muzikologų konferencija skiriama muzikos kritikos ir kultūrinių pokyčių sąveikai aptarti, siekiant paskatinti diskusijas apie kritinio diskurso dalyvavimą XX–XXI a. kultūriniuose ir visuomeniniuose procesuose.

XX–XXI a. muzikos kritikai teko svarbus vaidmuo apmąstant sparčius muzikos kultūrų pokyčius. Konferencijoje bus aptariamos tokios temos kaip „Kultūros politika, propaganda ir muzikinė spauda“, „Muzikos kritika ir medijos“, „Baltijos kraštų muzika ir interpretacijos ribos“, „Muzikos kritikai istorijos kontekste“ ir t. t.

Tarp 25 konferencijos pranešėjų, atstovaujančių Europos, Amerikos ir Azijos kraštams, į Vilnių atvyksta šiuolaikinės muzikologijos žvaigždė, „The New York Times“ ir kitų įtakingų JAV dienraščių apžvalgininkas, muzikos kritikos guru Richardas Taruskinas. Spalio 23 d. 11 val. jis skaitys paskaitą „Liszto problemos, Bartóko problemos, mano problemos“ („Liszt’s Problems, Bartók’s Problems, My Problems“).

Konferencijos dalyviai ir svečiai taip pat išgirs Londono „King`s College“ universiteto profesoriaus Danieliaus Leech-Wilkinsono paskaitą „Kritika kaip kontrolė“ („Criticism as Policing“, spalio 24 d. 9.30 val.), Sankt Peterburgo valstybinio universiteto docentės dr. Olgos Manulkinos paskaitą „25-eri naujosios Rusijos muzikos kritikos metai: kas toliau“ („Twenty-Five Years of “New Russian Music Criticism”: What Next“, spalio 24 d. 14 val.) ir įtakingo Berlyno muzikos kritiko bei šiuolaikinės muzikos projektų kuratoriaus Andreaso Engströmo pasisakymą „Dėmesio – spraga! Šiuolaikinė muzika ir jos kritika“ („Mind the Gap! Contemporary Music and Its Criticism“, spalio 25 d. 14 val.).

46-ąją tarptautinę Baltijos muzikologų konferenciją apibendrins spalio 26 d. 10 val. rengiama baigiamoji panelinė diskusija. Kintantis muzikos pasaulis nenumaldomai paveikė modernios muzikos kritikos funkcijos supratimą. Čia galima taikyti ekonomisto ir muzikos sociologo Jacques’o Attali teiginį, kad muzika „įgarsina naujus pasaulius, kurie pamažu išryškėja ir pradeda daryti poveikį daiktų tvarkai“. Todėl „kultūrinio visaėdiškumo“ (Richard A. Peterson) ir „visuotinio kultūrinio poliglotizmo“ (Umberto Eco) laikais muzikos kritikai tampa ypač svarbu apmąstyti muzikos praktikai taikomų idėjų ir vertybių tipologijas ir jų aktualumą vietinėje ir globalioje kultūros erdvėje.

Konferencija vyks anglų kalba. Konferencijos erdvė – LMTA Juozo Karoso salė (Gedimino pr. 42). Įėjimas laisvas.

PROGRAMA

Konferenciją organizuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcija. Remia Lietuvos kultūros taryba.

Organizatorių inf.

Komentarų dar nėra

Post A Comment