Pirmasis 7-ojo NOA festivalio kūrinys – apdovanojimais nusagstyta opera apie laukimą

Pirmasis 7-ojo NOA festivalio kūrinys – apdovanojimais nusagstyta opera apie laukimą

Pirmasis 7-ajame NOA (Naujosios operos akcijos) festivalyje pristatomas kūrinys lydimas jūros dvelksmo – balandžio 15 d. Vilniuje pirmą kartą pristatoma Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro prodiusuota opera „Į švyturį“. Šį kūrinį pagal to paties pavadinimo rašytojos Virginijos Woolf bene garsiausią romaną sukūrė kompozitorė Rita Mačiliūnaitė, dramaturgė, libreto autorė Gabrielė Labanauskaitė-Diena ir režisierė Loreta Vaskova. Praėjusią gegužę pristatyta opera jau spėjo susižerti ir apdovanojimų – gauta „Padėkos kaukė“ „Metų spektaklio“ kategorijoje, operos muzika nominuota „Auksiniam scenos kryžiui“.

„Į švyturį“ veiksmas rutuliojasi saloje esančiame Ramzių šeimos vasarnamyje. Čia jie kartu su svečiais leidžia atostogas, užpildydami laiką kasdieniais užsiėmimais ir pašnekesiais. Kūrinio erdvė persmelkta ne tik jūrinio klimato, bet ir laukimo – veikėjai planuoja nuplaukti į kitame krante esantį švyturį, todėl laukia gero oro. Laukimo nerimas – tai povandeninė srovė ramiame atostogų jūros paviršiuje.

„Operos kūrybiniame procese iššūkių buvo nemažai. Kolektyvui buvo neįprasta matyti šiuolaikinės muzikos partitūrą, kurioje yra aleatorikos elementų, reikia dainuoti su fonograma, sekti chronometrą. Tačiau visą procesą „suvaldyti“ ir įsisavinti atlikėjams padėjo dirigentas Vytautas Valys. Operoje laukiami tiek meno profesionalai, tiek mėgėjai, o taip pat – Woolf, Labanauskaitės, Vaskovos ir Mačiliūnaitės gerbėjai. Be to, librete daug kalbama apie šeimyninius santykius, vieną iš personažų dainuoja dešimties metų berniukas, tad į šį spektaklį galima ateiti su šeima“, – ruošiantis pirmajam operos rodymui Vilniuje pasakojo kompozitorė R. Mačiliūnaitė.

„Romanas „Į švyturį“ – vienas šviesiausių V. Woolf kūryboje. Jo pasirinkimą lėmė ir aplinkybė, kad kūrinys originaliai buvo statomas pajūryje, Klaipėdos muzikiniame teatre. Atspirties tašku operos idėjai atsirasti tapo pagrindinis romano veiksmas – plaukimas į švyturį. Šią metaforą kūrybinė komanda „atsikodavo“ savitai: plaukimas į švyturį prilygsta judėjimui į šviesą savo gyvenimuose. Pats žinojimas, kad kažkur yra švyturys, padeda personažams vairuoti savo gyvenimo „valtis“. Ši metafora įkvėpė scenografiją, režisūrinius ir muzikinius sprendimus“, – teigia operos režisierė L. Vaskova.

Operą „Į švyturį“, kurios libretą G. Labanauskaitė-Diena rašė Klaipėdoje ir Venecijoje, atlieka Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai bei teatro orkestro ansamblis, kuriam diriguoja V. Valys. Spektaklis Vilniuje, Menų spaustuvės Juodojoje salėje bus rodomas du kartus – balandžio 15 d., sekmadienį, 16 ir 19 val. Po antrojo rodymo publikos laukia unikali galimybė dalyvauti susitikime su kūrėjais ir dar artimiau pažinti išskirtine laukimo ir jūros emocija dvelkiantį kūrinį. Opera, be kita ko, atvers ir festivalio programos meteorologinę kryptį, mat 7-ojo NOA programoje ne vienas kūrinys nagrinės klimato, orų tematiką.

7-asis NOA (Naujosios operos akcijos) festivalis – balandžio 15–21 d. Vilniuje. Daugiau informacijos – www.noa.lt

Komentarų dar nėra

Post A Comment