Edmundo Gedgaudo knygos „Seni fortepijonai“ pristatymas

Edmundo Gedgaudo knygos „Seni fortepijonai“ pristatymas

2018 m. balandžio 10 d. 19 val. Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) vyks muzikologo Edmundo Gedgaudo knygos „Seni fortepijonai“ pristatymas. Renginyje dalyvaus autorius, muzikologė Jūratė Katinaitė, žurnalistė Nina Mackevič, pianistas Eugenijus Žarskus.

Šiais metais redakcijoje „Krantai“ išleistoje knygoje tęsiami atsiminimai, pradėti prieš trejetą metų pasirodžiusiame Edmundo Gedgaudo tekstų rinkinyje „Prisijaukinant Vilnių“. Šį kartą į juos patenka ir autoriaus paauglystės patirtys Kaune, kiek vėlesni jo išgyventi arba stebėti epizodai Palangoje, trumpam persikeliama į Krokuvą. Nemažos dalies miniatiūrų bendrybė – su muzika vienaip ar kitaip susiję žmonės. Bet autoriui itin svarbi bemaž išnykusi praeities gyvensena, jos suformuoti konkretūs asmenys ir jų bendravimo pobūdis. Knyga gausiai iliustruota E. Gedgaudo nuotraukomis, kurias estetiškai įkomponavo dailininkas Saulius Bajorinas. Leidinio redaktorė – muzikologė Dalia Sverdiolienė.

Edmundas Gedgaudas – iškilus Lietuvos muzikologas, originalaus braižo publicistas, kurio interesai ir refleksijos apima kur kas platesnį kultūros lauką nei muzikos sritis. Įgijęs nemažą praktikuojančio pianisto patirtį, 1970 metais jis pradėjo reikštis kaip muzikos kritikas, recenzentas. Po kelerių metų pradėjo rašyti muzikinio teatro temomis. Ilgainiui E. Gedgaudas tapo vienu originaliausių ir įtakingiausių muzikos kritikų Lietuvoje.

„Jo tekstai žavi ne tik muzikine kompetencija ir pastabumu, bet ir savitu stiliumi, kuriam būdinga iš pirmo žvilgsnio rami pasakojimo tėkmė, tačiau vidinę įtampą kuria netikėti minties vingiai, inkrustuojantys elegantišką naratyvą tai paslaptingais, tai sarkastiškais, tai subtiliai ironiškais, o kartais lyg užkoduotais įžvalgų blyksniais. Visa tai pakylėja E. Gedgaudo publicistiką į meninės eseistikos lygmenį“ – teigia muzikologė Jūratė Katinaitė.

E. Gedgaudo knygos pristatymą organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga. Įėjimas laisvas.

Lietuvos muzikos antena

Komentarų dar nėra

Post A Comment