Violončelininkų ansamblis „Cello Club“ pristato pirmąjį muzikinį klipą

Violončelininkų ansamblis „Cello Club“. Monikos Penkutės nuotr.

Violončelininkų ansamblis „Cello Club“ pristato pirmąjį muzikinį klipą

Violončelininkų ansamblis „Cello Club“, netrukęs įsitvirtinti Lietuvos muzikinėje scenoje, pristato naujieną – specialiai jiems parašyto Dominyko Digimo kūrinio „Komorebi“ vaizdo klipą, kurį režisavo Kristijonas Dirsė. Tiek kompozitorius, tiek režisierius patys yra buvę violončelininkai. O gal buvusių violončelininkų nebūna?

2020 m. susikūriame „Cello Club“ griežia penki profesionalūs muzikantai – Povilas Jacunskas, Domas Jakštas, Arnas Kmieliauskas, Evaldas Petkus ir Rokas Vaitkevičius. Ansamblio pavadinime, reiškiančiame „violončelių klubą“, užkoduota atvirumo žinutė, neįsipareigojant vienai sudėčiai, ir paliekant laisvę tiek įvairiems programiniams, tiek ansamblio sudėčių pasirinkimams. Todėl nuo pat savo veiklos pradžios „Cello Club“ į programas žvelgia kūrybingai – siūlo tiek rimtąją akademinę muziką, tiek populiariąją klasiką, tiek skatina kompozitorius rašyti kūrinius specialiai jiems.

„Komorebi“ – pirmasis „Cello Club“ užsakymu parašytas kūrinys. Jo autorius, kompozitorius D. Digimas pasirinktas ne atsitiktinai – jis pats yra buvęs violončelininkas.

„Komorebi“ vizualiai labai taikliai atspindi tai, ką dažnai stengiuosi išreikšti garsu – kurti nuolatos kintantį, tačiau savaip vieningą procesą. Penkios violončelės turbūt geriau nei kas kitas tinka šiam tikslui. Labai džiaugiausi A. Kmieliausko pasiūlymu parašyti kūrinį „Cello Club“, buvau tikras, kad šie muzikantai maksimaliai įgyvendins net menkiausias partitūros detales – taip ir įvyko! Kadangi kūrinio atspirties tašku tapo unikalus šviesos žaismės reiškinys, norėjosi, kad garsą lydėtų ir vaizdas. Taip mūsų kūrybinėje laboratorijoje atsirado Kristijonas, su kuriuo kartu kuriame dar nuo mokyklos laikų. Visa komanda labai vieningai, jautriai prisilietė prie muzikinės medžiagos. Galbūt
todėl, kad visi mes – esami arba buvę violončelininkai. O galbūt „buvusių violončelininkų“ nebūna?“, – svarsto kompozitorius D. Digimas.

Muzikinio klipo režisierius K. Dirsė, taip pat buvęs violončelininkas, su kai kuriais „Cello Club“ nariais dar mokykloje grojęs violončelių ansamblyje.

„Prieš pusę metų susitikome nuostabaus mokytojo Romano Armono atminimo vakare, kur skambėjo daug be galo gražios muzikos violončelėms. Šiame emocijų ir nostalgiškų atsiminimų kontekste Dominykas man ir papasakojo apie „Komorebi“ idėją. Kūrinio pavadinime užfiksuota šešėlių žaismo idėja. Nufilmavę visų penkių „Cello Club“ atlikėjų šešėlius įvairiais rakursais, dar gerą valandą su Dominyku žaidėme su įvairių objektų šešėliais – nuo vazoninių gėlių iki vandens butelių, pagal „Komorebi“ įrašą filmuodami šešėlių teatrą. Montuodami dėliojome šiuos elementus, stengdamiesi atrasti vaizdų ritmą, rezonuojantį su muzikine dramaturgija“, – pasakoja K. Dirsė.

Savo ruožtu, vienas „Cello Club“ narių A. Kmieliauskas pasakoja apie naujo kūrinio gimimo jaudulį, o labiausiai džiaugiasi, kad „Komorebi“ tapo ne vienkartiniu reiškiniu.

„Naujo kūrinio atsiradimo procesas, vedantis išpildymo link, atneša daug jaudulio, bet kartu – ir pasitenkinimo. Žaviausias darbo proceso elementas – kuriamas dialogas tarp kūrėjų ir atlikėjų, o vėliau – ir publikos. Džiaugiamės, kad „Komorebi“ – ne „vienkartinis“ kūrinys. Jis jau tapo repertuariniu ir dažnai skamba koncertų salėse, šiemet jį išgirs ir Kauno, Klaipėdos bei kitų miestų publika“, – mintimis dalijasi A. Kmieliauskas.

Pirmąjį violončelininkų ansamblio „Cello Club“ vaizdo klipą „Komorebi“ galima rasti YouTube platformoje. Projektą finansuoja Asociacija LATGA.

„Cello Club“ inf. 

Komentarų dar nėra

Post A Comment